A szezon első győzelme

Nyomtatás

altFernando Alonso szállította a Scuderia Ferrari idei első győzelmét Shanghaiban egy akció-dús versenyen, melyen leginkább a gumikopás és a stratégia játszotta a legnagyobb szerepet. Egy jó rajt után Felipe Massa a hatodik helyen ért célba, de az ő hat pontjával és a győzelmet jelentő huszonöt ponttal a Ferrari feljött a második helyre a konstruktőri világbajnokságban, mindössze 5 ponttal a vezető Red Bull mögé.

 

 
Luca di Montezemolo: "Nagyon magabiztos voltam a verseny előtt és most nagyon boldog vagyok, különösen Domenicalinak örülök, és mindenkinek a Scuderiánál, mert nagyon keményen dolgoztak a pályán és otthon, Maranellóban is, megérdemelték a győzelmet. Fernando Alonso nagyszerű versenyt futott és Felipe Massa is fontos pontokat szerzett, amik sokat számítanak a konstruktőri világbajnokságban. Nagyon kielégítő és nagy büszkeséget jelent az olasz technológiának, hogy megnyertük a Kínai Nagydíjat. Most tovább kell haladnunk, de csakis két lábbal a földön. Köszönjük a szurkolóknak is, nagyon jó volt látni annyi Ferrari zászlót a lelátókon és érezni az óriási rajongást itt Olaszországban."
 
Stefano Domenicali: "Nagyon elégedett vagyok a csapattal, hogy az egész hétvégén ilyen jó teljesítményt nyújtottak és hogy megnyertük a versenyt, ami eleinte nagyon nehéznek tűnt a gumik kezelését tekintve. A Malajziában történtek után részben boldog vagyok, hogy a dobogó legfelső fokán láthatom Fernandót, másrészt sajnálom Felipét, hogy a szemcsésedés miatt nem tudta megőrizni a célként kitűzött pozícióját a nagyszerű rajtját követően. Ez csak a harmadik verseny volt  és alig egy hét múlva újra a pályán leszünk Bahreinben. A bajnokság ezen szakaszában nehéz pontos értékelést adni a mezőny hierarchiájáról. Sok csapat nagyon eltérő teljesítményt nyújt az időmérőn és a versenyen, szóval koncentrálnunk kell, hogy javítsunk az egykörös tempónkon, mialatt megőrizzük a hosszú etapokon nyújtott teljesítményünket."
 
Fernando Alonso: "A mai nap nem is lehetett volna jobb. Németország óta nem nyertem és ez elég különleges érzés, mert egy akció-dús, trükkös verseny volt. Az Ausztráliában szerzett második hellyel ez az eredmény azt bizonyítja, hogy az autó versenyképes és hogy jó irányba haladunk, hogy mindig a dobogóért harcoljunk. Mindezekért köszönetet mondok az óriási erőfeszítésért, amit a pályán és a maranellói gyárban véghezvisznek. Nagyon keményen dolgoztak, hogy képes legyek harcolni a többiekkel. Egész hétvégén jól teljesítettünk és a kvalifikáción elért harmadik hellyel lehetőségünk volt az első helyért küzdeni. Mindehhez talán egy kis szerencse is párosult, így sikerült nyerni egy olyan versenyen, ahol a legtöbbet hoztuk ki a tempónkból és sikerült nagyon jól kezelni a gumikat. Mivel senki sem uralja a bajnokságot, ez egy nagyon fontos győzelem volt, még akkor is, ha ez csak a harmadik verseny. Nem áltatjuk magunkat, továbbra is koncentrálnunk kell és mindent megteszünk a fejlődés érdekében."
 
Felipe Massa: "Nehéz felfogni, mi is történt ma, mert a rajt nagyon jó volt. Rögtön az elején sikerült gyors tempót diktálnom, és az autó is jól működött. Az első kiállásnál feltettük a közepes keveréket és néhány kör elteltével elkezdtek szemcsésedni az első gumik. Ez ahhoz vezetett, hogy vesztettem a tempómból a többiekhez képest. Egész hétvégén semmi problémám nem volt a gumikkal, de a versenyen akármit is tettem, hogy megóvjam őket, hiábavaló volt. Emiatt nem tudtam közvetlenül a dobogóért harcolni, de még mindig magabiztos vagyok, mert ennek ellenére fontos pontokat tudtam szerezni így a szezon elején."
 
Pat Fry: "Mindkét autó egy nagyszerű rajttal kezdte a versenyt. Tudtuk, hogy a Mercedesnek kicsit jobban kopnak majd a gumijai, mint nekünk, szóval az ötödik kör elején, amikor mindketten megelőzték Hamiltont, tudtuk, hogy közvetlenül az élre kerültünk. Azt is tudtuk, hogy az első kerékcsere után forgalomba jöhetünk vissza a pályára. Fernando kiállása a hatodik körben jól sikerült, de Felipe kerékcseréje nehezebb volt a hetedik körben, főleg, hogy szemcsésedéssel is küszködött, úgyhogy ennél jobb helyen nem végezhetett. Összességében, az F138 tempója jó volt. Most lapoznunk kell és a következő, bahreini versenyre koncentrálni. Tisztában vagyunk vele, hogy sokat kell még dolgoznunk a kvalifikációs teljesítményünkön, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a versenyekből."

Tweet