Pengeélre állítjuk Domenicalit (Második rész)

Nyomtatás
Szabó Balázs - Egy csapatvezető nem csak fontos döntések meghozója, de a csapat arca is: minden hibát az ő számlájára írnak, még ha ahhoz nem is volt köze. Éppen emiatt a didal pillanataiban végtelen dicsőség, még máskor összeroppantó nyomás szegezi Stefano vállát. Most egy rendkívül őszinte interjúban mesél a Ferrari jelenlegi problémáiról.
alt
 
 
Kérdés: "Milyen szerepet játszik Kimi Raikkönen a folyamatban? Ha leszerződtetnék, bizonyára azonnal teljesítene..."
Stefano: "Kimi egy nagyon gyors versenyző, mindenki tudja, mennyire nagyra értékelem. Azonban ha most kommentálnám a dolgot, azonnal egy nyílt válasznak vennék. Ahogyan mondtam, nincs semmiféle sietség és a megfelelő pillanatban hozzuk meg a döntést."
 
Kérdés: "Nem hat demotiválóan Felipére, amikor Fernando túlságosan is erőfitogtatásba kezd?"
Stefano: "Nehéz megmondani. Ha a pályán vannak, akkor teljesíteniük és hajtaniuk kell. Ez a csapat alaptermészete, hogy meg kell találni az összhangot a két versenyző között, hogy jól dolgozozanak együtt. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne."
 
Kérdés: "A média elég nagy ügyet gyártott abból, hogy Alonso menedzsmentjének egyik tagját a Red Bull motorhome-jában látták Magyarországon..."
Stefano: "Az a pszichológiai játék része - ha egyáltalán valaki is foglalkozik ezekkel. Őszintén, egyáltalán nem foglalkozom ezzel. Tény, hogy teljesen összetartunk, hogy nyerjünk és szerződésünk van (vele - szerk.) hosszú időre. Ezek a történetek nem nyomnak a latba. Csak nevetek és a sajnálom szegény embereket, akik ezeket olvassák. Ha valóban tudnák az igazságot, soha többé nem olvasnának ilyen abszurd dolgokat."
 
Kérdés: "Sok megoldandó probléma mellett, miként vág neki a szezon hátralévő részének? Mi van a teendők listájának élén?"
Stefano: "Az, hogy jobb autót adjuk Fernandónak és Felipének. Ez az első számú teendő. Azután, hogy javítsunk a szervezeten, hogy sikeresek legyünk. Jövő héten James Allison csatlakozni fog hozzánk és együtt fog dolgozni Pat Fry-jal, így a szervezet teljesen rendezetté válik és a jövőbe tekinthetünk."
 
Kérdés: "Monza egy kötelező győzelem a Ferrari számára..."
Stefano: "Nos, igen, Monza nagyon különleges a kialakítását tekintve és a nyomást tekintve is. Minden bizonnyal nagyon jól akarunk ott szerepelni. Tudjuk, hogy egy győzelem Monzában nagyon különleges. Az utolsó alkalommal, amikor sikerült ez, 2010 volt - és igen, elég speciális volt. Azonban nem érdekelnek túlságosan az egyes eredmények - csak ha sikerült közelebb kerülni a bajnoki csatában. Akkor valóban fantasztikus lenne. A Spában elért eredmény abba az irányba mutat. Ha sikerül felvenni a küzdelmet, amely az autó javítását illeti, megcsináljuk.  Nem fogjuk feladni, amíg a matematikai adatok nem adják azt, hogy nincs esélyünk többé, mert ott kell lennünk mindig, ha egy esély kínálkozik. Egyébként saját magunkat hibáztatnánk, hogy nem vagyunk ott."
 
Kérdés: "Mit lehet tudni a Ferrari 2014-es autójáról? Mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Az erőforrások mekkora részét szentelik a 2014-es kihívásnak?"
Stefano: "Szeptember az a hónap, amikor elkezdünk átszerveződni, mivel a 2014-es projekt nagyon komplex. Szeptember végén majdnem mindenkit átirányítunk, attól függően, hogy mi lesz a helyzet a bajnokságban."
 
Kérdés: "Ennyi megküzdendő problémával, van bármi jó oldala annak, hogy Ön a Ferrari vezetője?"
Stefano: "Jó kérdés. Végül is egy valami mindig lenyűgöző függetlenül attól, hogy mit lehet néha olvasni a médiában. Ez a szenvedély, a pozitív szenvedély a Ferrari körül - lenyűgöző. Ez olyasvalami, amely büszkévé tesz. Különleges. Biztos vagyok abban, hogy egy millió ember szeretne ebben a székben ülni - jelenleg én vagyok soron. A legtöbbet próbálom kihozni e fantasztikus csapat javára."
 
Kérdés: "Azt mondta, hogy egy millió ember szeretne ebben a székben ülni, de mennyi tudna sikeres lenni?"
Stefano: "Nem sok."
 
Kérdés: "Mi kell, hogy valaki a Ferrari csapatvezetőjévé váljon?"
Stefano: "Nos, sok hétfő van, amikor bizonyos emberek tudják a meccs lefújása után, mit kellett volna tenni, de ez nem elég. Ezért mondtam: nem sok. A pozíciód , a felelősséged és ennek súlyának tudatában kell lenned. Nem egyszerű kezelni a nyomást."
 
Kérdés: "Mi a legnagyobb erőssége, amely megengedi, hogy megküzdjön ezzel a pozícióval?"
Stefano: "Először is, teljesen elszántam magam a cég felé, másodsorban, nagyon nyílt és közvetlen próbálok lenni. Semmit sem kívánok elrejteni. Semmi személyességet nem engedek meg, csak a hivatást nézem a csapat érdekében."
 
Írta: Szabó Balázs
 

Tweet
Módosítás: ( 2013. augusztus 31. szombat, 14:36 )