Varázsló nyomában: Fernando Alonso élete (Első rész)

Nyomtatás

Szabó Balázs - Gyémánttehetség, szédületes gyorsaság, intelligencia, csillapíthatatlan vágy a siker után, egocentrikusság. Egy országot tett szerelmessé az autósporttal. Ha kell, szenvedélyes, ha kell, kegyetlenül gyors, ha kell, megfeledkezik a legkisebbn kompromisszumról, ha kell, diplomatikusan irányítja a szálakat maga körül. Ő Fernando Alonso. Kétszeres Forma-1-es világbajnok.alt

"De nem szükséges tovább nyomni" - utasította spanyol pilótáját Andrea Stella az idei Kínai Nagydíjon, amikor leggyorsabb körök sokaságát gombolyította maga mögött Fernando. "De hát nem is nyomom" - hangzott el a válasz. "Fernando, 42 másodperces előnyöd van a második helyezett sráccal szemben, lassíts le." Kísérteties a hasonlóság. 14 évvel korábban hasonló utasítást kapott, csupán a helyszín és az egyik főszereplő tér el. Akkor Adrian Campos kérte pilótáját fékezésre, amikor az élete második Formula Nissan futamán hajtott a diadal felé. "Elkoptatom a fékbetéteimet, egyszerűen nem megy lassabban." - mondta az ügy előtt értetlenül álló 17 éves Fernando.


Oviedóban kezdődött minden, az észak-spanyolországi Asztúria fővárosában. Egy az édesapja által tákolt gokarttal, amelyet nem is neki szántak. Jose Luis Alonso, aki maga is előszeretettel vett részt gokart versenyeken, noha nem professzionális szinten, épített lányának, a nyolc éves Lorenának egy gokartot, hogy hasznosan töltse el idejét. A lány nem igazán mutatott érdeklődést a benzingőz iránt, nem úgy, mint öccse, akit hamar megfertőzött a sebesség. Az egész egy játéknak indult, majd két évtized múlva történelem és két világbajnoki cím lett belőle. "Az egész csak szórakozásnak indult, de öt vagy hat éves korától világos volt, hogy több tűz van benne, mint a korabeli gyerekekben." - emlékszik vissza az idősebbik Alonso.Az első győzelmét 7 évesen szerezte Pola Livianában 1988-ban és meg is nyerte a gyerekek bajnokságát ebben az évben. Két év múlva már a juniorok kategóriájában lépett a diadal útjára. Az idő telt, a sikerek nőttek, a trófeák sokasodtak, mint ahogyan a költségek is. Míg a kortársak a hétvégéket otthon töltötték családjuk körében, addig Fernando az országot, majd egész Európát járta. Édesapja kísérte el a futamokra, addig édesanyja, Ana és testvére, Lorena otthon tartózkodtak. Éppen hogy letette a tollat az iskolában csütörtök délutánonként, máris szállt az autóba és haladtak a versenyhelyszínek felé. Fárasztó volt. Fernando sokszor az autóban engedett meg egy rövid szunyókát, míg édesapja kormányozta az autót a sokszor több mint tíz órán át tartó utazásokon.

 

Folytatás következik....

 

Írta: Szabó Balázs


Tweet
Módosítás: ( 2013. augusztus 18. vasárnap, 22:39 )