Egy Ferrari-gyűjtemény története

Nyomtatás

Bellovics László nem akármilyen gyűjteménnyel büszkélkedhet. Ferrari modelljei között ritkaságnak számító darabok is fellelhetők. Nemrégiben kaptunk tőle egy levelet, melyben részletesen beszámolt igencsak figyelemre méltó és érdekes hobbijáról. 21 éve gyűjti a Ferrarikat, most 160 darabot tudhat a gyűjteményében.

 

 

 

 

 

 

Az autógyűjtési szenvedélye már gyermekkorában elkezdődött, hiszen mintegy 130 darabos Matchbox kollekciót sikerült felhalmoznia 1990-ig. Gyermekkorára datálódik maga a Ferrari-láz is, mivel első Matchboxa is egy Ferrari Testarossa volt - emlékszik vissza László a kezdetekre.

Gyűjtési szenvedélye az 1992-es zalaegerszegi autó-kiállítással komolyabb irányt vett. A parkolóban kis standokon lehetőség nyílt 1:18-as Ferrari Burago modellek vásárlására. László első modellje egy ilyen Burago 1:18-as 456 GT volt. 2010 óta pedig Olaszországban dolgozik, így ott is sikerült rengeteg modell beszereznie.

A gyűjtemény minden egyes darabjának megvan a maga története. Néhányat az alábbiakban kiragadunk a fantasztikus gyűjteményből. A legolcsóbb modell egy 1:43-as Brumm Ferrari 125 S (25 euró), a legdrágább pedig egy EXOTO XS Ferrari 246 D F.1 4 #-es modell (működő kézifék, mozgatható pedálok, működő pillangószelep), ami 900 euróba került. Egy ideje már csak a HE, vagyis a legjobban kidolgozott 1:18-as modellekkel (csapágyas kerék,bőr belső, laprugó, fűzött felni, mozgó kardántengely, mozgatható váltó) bővül a gyűjtemény. Az egyik modell például 3400 darab alkatrészből áll.

Elmondása szerint a legszebb modellje egy CMC Fiat Bartoletti Ferrari csapatszállító kamion. Emellett van egy igencsak limitált szériából származó modellje is, egy MR Ferrari FF (fekete modell, fekete felnivel). A világon összesen 20 darab készült belőle, László a 2. számút tudhatja magáénak.

A gyűjtemény jelenlegi értéke 13-14 ezer euró körül van. Ám mindaz, amit a kollekció képvisel Bellovics László számára, az valószínűleg megfizethetetlen. A későbbiek folyamán egy játékmúzeumnak szeretné felajánlaná gyűjteményét, hogy mások is gyönyörködhessenek benne. De addig még hosszú éveken keresztül szeretne hódolni gyűjtőszenvedélyének.

László küldött 100 képet a gyűjteményről az alábbi linken érdemes végigpörgetni mind!

Bellovics László gyűjteménye képekben!


Tweet
Módosítás: ( 2013. március 12. kedd, 17:19 )