Fry: A kulcs a gumik megértése

Nyomtatás

altA Jerezben és Barcelonában eltöltött 12 tesztnap gyorsan elment. Hat napja volt Felipe Massának, öt Fernando Alonsónak és egy Pedro de la Rosának arra, hogy majdnem minden időjárási körülményt tapasztalva felkészítsék az autót.
 
A két spanyol pályán összesen 1069 kört futottak és 4913 kilométert teljesítettek: ebből 3682-t a katalán aszfaltcsíkon és 1231-et Jerezben. Ezen adatok alapján próbálják a Scuderia mérnökei megérteni az F138 viselkedését, figyelembe véve a gumikat is, melyek idén is kiszámíthatatlanná tehetik a versenyeket.
 
Ez volt az a rész, amit Pat Fry, a Ferrari technikai igazgatója is kiemelt értékelésében: „Minden csapatnak - beleértve minket is - még sok tanulnivalója van a gumikkal kapcsolatban. A teljesítmény és a gumik kopása lesznek a meghatározó tényezők, hogy megállapíthassuk a többiek versenyképességét. Az Albert Park részben utcai pálya - az év során csak néhányszor használják versenyzésre -, tehát érdekes lesz megfigyelni, hogyan viselkednek a gumik magas hőfokon.”
 
Bár egyre nagyobb az esélye, hogy a Red Bull előnyre tett szert a szezonnyitó előtt, Pat Fry hiszi, hogy borulhat a papírforma, mert minden csapatnak nehézsége akadt a gumik kezelésével a tesztek alatt.
 
„Barcelonában nagy mértékben koptak a gumik” – kezdte Fry, aki elmondta, nagyon elégedett a Ferrari téli tesztjeivel. „Délelőtt elég rossz volt, hogy nem használhattad a kemény keveréket, mert mire felmelegítetted őket, elkoptak. Kíváncsi leszek, hogy mi történik majd a hideg Spa-ban.”
 
„Őszintén szólva, még mindig sok tapasztalnivaló lesz Melbourneben” – mondta. „Ott a gumik gyorsan szemcsésednek, tehát nem feltétlenül ugyanígy fognak viselkedni. Sokan meg fognak lepődni. Eléggé meg fogja keverni a dolgokat, nem szeretném megjósolni, hogy hol leszünk a mezőnyben.”
 
Amikor a csapatatok viszonylagos teljesítményéről kérdeztük, Fry a következőket válaszolta: „A tesztek alatt csak a saját munkánkra koncentráltunk. Páran nagyon gyorsak, de őszintén szólva, a figyelmünk az F138 fejlesztésére irányult; adatokat gyűjtöttünk az új alkatrészekről, legfőképp az utolsó teszten.”
 
A szezon előtti tesztek utolsó napján Fernando Alonso megfutotta a második legjobb kört és az új autó – az új kipufogóval és első szárnnyal – sokkal jobb formában van, mint a tavalyi F2012. Idén a csapat a Toyota egyik szélcsatornáját használja Kölnben, mialatt a sajátjuk felújítás alatt van és Fry azt mondta, hogy az új alkatrészek pontosan a várt eredményeket hozták.
 
„Az aerodinamikai szimulációk a pályán tapasztaltakat igazolták. Soha nem lehetsz száz százalékig biztos, de ezek pozitív jelei az elkövetkező fejlesztéseknek. Sok mindent máshogy csináltunk, mint tavaly ilyenkor. Sokáig halogattuk az aerodinamikai programunk kezdését. Sok fejlesztést elhalasztottunk a teszt második felére, de az egész gyár nagyon jól dolgozott. A szélcsatornában működőképes dolgokat átvittük a pályára és meglehetősen jó eredményeket értünk el. Azt hiszem, ez jó jel Melbournere és az egész éves fejlesztési tervre nézve.”
 
„Tavaly néhány alapvető hibát vétettünk, amiből tanultunk. Úgy gondolom ez a teszt részünkről jól sikerült. A szélcsatornás és CFD tesztek elég jók lettek. Ezek segíthetnek az elkövetkező fejlesztésekben, amik ugyanolyan megbízhatóak lehetnek, mint a mostaniak.”
 
Fry elmondta azt is, folyamatosan fognak érkezni a fejlesztések az első versenyekre.
 
„Elég nehezen sikerült ’beindulnunk’ . Kihívás lesz tesztelni az alkatrészeket ezekkel a gumikkal, különösen olyan pályán, amit nem használnak sűrűn. Majd meglátjuk, de jön még néhány kisebb darab Melbournebe, Malajziába és egy nagyobb csomag Kínába. Tehát ésszerű fejlesztési tervünk van.”

Tweet
Módosítás: ( 2013. március 08. péntek, 23:26 )