Melbourneből Sepangba, hidegből melegbe

Nyomtatás
altA Formula-1 tempója könyörtelen. A Scuderia Ferrari alig pár napja pakolta össze a két F138-at szállításra, a csapat máris keményen dolgozik Kuala Lumpur külvárosában, hogy felkészüljenek a világbajnokság második fordulójára, a Maláj Nagydíjra.
 
A forró és ragadós idő ellenére is pozitív hangulat uralkodik a garázsban, köszönhető ez Fernando Alonso második és Felipe Massa negyedik helyezésének Melbourneben, amivel a csapat vezeti a konstruktőrök világbajnokságát. A két pilóta még kedden elutazott Ausztráliából Malajziába, hogy legyen idejük edzeni és alkalmazkodni a helyszínre jellemző forró klímához.
 
"A célunk, miszerint szerettünk volna pódiumra állni Melbourneben, teljesült, így elmondhatjuk, hogy az első versenyhétvége számunkra pozitívra sikerült" - támasztotta alá a csapat vezetője, Stefano Domenicali, habár semmi oka elégedettnek lenni, hiszen a boxutcában a hierarchia még mindig nem tisztázott. "Egy szokatlan hétvégének voltunk szemtanúi: a szombaton és vasárnap megrendezett kvalifikáció felállított egy sorrendet, ami vasárnap este, a verseny után már teljesen más képet mutatott. Fontos volt, hogy láttuk, mindkét pilótánk jó teljesítményt nyújtott, melyre nyugodtan építhetünk egy versenyképes szezont, tehát mindkettejükkel elégedett vagyok. Látván, hogy vezetjük a konstruktőrök világbajnokságát, elégedettséggel tölti el a keményen dolgozó embereket, itt a pályán és otthon Maranellóban is. De ez csak az első lépés volt egy hosszú szezon kezdetén; itt az ideje elemezni és kiértékelni az Ausztrál Nagydíj adatait, hogy minél hamarabb felkészüljünk a maláj hétvégére."
 
Az Albert Park aszfaltcsíkja sok tekintetben egyedi és Domenicali nagyon óvatos, mert a közeledő hétvége megmutathatja, hogy mennyire ellentétes kihívásokkal kell szembeszállnia a csapatoknak: "Sepang teljesen más, mint Melbourne, és az lesz a tervünk, hogy minél többet kihozzunk a rendelkezésünkre álló csomagból. Látnunk kell, hogy hogyan viselkedik az autó eltérő környezetben, ahol más lesz az aszfalt minősége, az időjárási körülmények egyediek, forró és páradús lesz a levegő, és ez mindenki teljesítményére hatással lesz a hétvégén. Tudjuk, hogy mi az amit meg kell tennünk és a szokásos egyensúlyt is meg kell találnunk a leszorító erő és a pálya gyors szakaszai között, ahol a két hosszú egyenes található."
 
Az 5.543 kilométer hosszú pályán sebesség tekintetében közepes és gyors szakaszok találhatók, míg az aszfalt felülete nagyon durva. A gumikat nagy igénybevételnek teszi ki, ezért a Pirelli a közepes és kemény keverékeket választotta erre a hétvégére. A hideg Melbourneben a csapatok megtapasztalhatták a hűvösebb időjárásban történő gumikopást, míg a sepangi hőségben megfigyelhetik a hővel indukált elhasználódást és a nagy sebességű kanyarok következtében a gumik oldalára ható terhelést. Mint már Domenicali említette, meg kell találni az egyensúlyt a leszorító erő és váltakozó sebességű kanyarok között, a mechanikai beállításoknál pedig figyelembe kell venni, hogy a maláj rázókövek alacsonyak és engedékenyek, tehát egy merev és alacsony hasmagasságú beállítást kell alkalmaznunk. A hűtés nem lehet probléma, mert a két hosszú egyenesben lesz esélyük a fékeknek lehűlni. A klíma fizikailag is megerőltető, úgy a személyzet számára a garázsban, mint a pilótákra. És ne feledjük a trópusi zivatarokat sem, amelyek gyakran megkeverték a lapokat a helyi versenyeken.
 
A Formula-1 folyton változó világában a történelem nem sokat számít, mindazonáltal a Ferrari erőt meríthet a maláj rekordjából. A mai napig összesen tizennégy versenyt rendeztek Sepangban, ebből hatot az 'Ágaskodó Ló' nyert - többet mint bármely más csapat - , Eddie Irvine 1999-es győzelmétől kezdve, mely az első Maláj Nagydíj volt, egészen Fernando Alonso tavalyi sikeréig. A nyolcadik helyről rajtolva küzdötte magát az élre, mely a legrosszabb rajtpozícióból elért győzelem a maláj versenyek történetében. Ez volt a harmadik győzelme, míg az első kettőt más csapattal szerezte 2005-ben és 2007-ben. Bármi is történik majd vasárnap, ez egy különleges nap lesz a spanyolnak, hiszen ez lesz a kétszázadik rajtja a Furmula-1 mezőnyében.

Tweet
Módosítás: ( 2013. március 21. csütörtök, 14:56 )