A lovak megbokrosodtak: Kimi a látócsövön

Nyomtatás
Szabó Balázs - Az augusztusi szünet mindig is átigazolási híresztelések szelét hozza magával, főként ha nagy csapatok ülései válnak elérhetővé. Jövőre a Red Bull biztosan új emberrel erősíti csapatát és a Ferrarinál is változásokat vetítenek előre.
alt
A pilótapiac az elmúlt hetekben ezernyi arcot öltött, kevés pilóta volt, amely nem fordult meg a Scuderia színeiben. Mark Webber távozása, Fernando Alonso elégedetlensége és a Lotus financiális megingásai hevítették fel a lángokat az egyébként is forró augusztusban. 
 
Az ausztrál távozik. Ez tény. Utódja Daniel Ricciardo. Ez nyílt titok a bokszutcában. A reflektorfényeket a Ferrari pilótaülésére szegezték. Egy csapatvezető árulta el még Spában, hogy Fernando Alonso nagyon dühös lett Magyarországon. Elégedetlensége a Brit Nagydíjon kezdődött, amikor is a Ferrari sok millió dolláros fejlesztési arzenálja kudarcot vallott és ahelyett, hogy gyorsabbá tette volna az F138-at, lassította azt. Teltek a hetek, a fő rivális Vettel pedig úszott el a pontversenyben. Fernando pedig a Hungaroringen a menedzsmentjével elkezdett a lehetőségek után kutatni. Értelemszerűen az egyetlen igazi opciót jövőre a Red Bull kínálta, ezért őket közelítették meg. A Ferrarinál pedig megijedtek. Nem elég, hogy a Pirelli információkat szivárogtatott ki arról, hogy a konkurens Mercedes 2014-es motorja fényévekkel előrébb jár teljesítményben, még a sztárversenyzőjük is elhagyni kívánja a süllyedő hajót. Ezért kezdtek el Kimi Raikkönen szándékai után nyomozni. A finn szinte teljhatalommal bír jelenlegi csapatánál, a Lotusnál, ugyanakkor a hajdani Benetton utódja súlyos anyagi problémákkal küzd. Kimi pedig csakis akkor kívánja folytatni  a versenyzést náluk, ha azok versenyképes technikát és biztos anyagai hátteret tudnak garantálni a finnek. Ráadásul a hírek szerint a Renault a Red Bullnak ígért első számú szerepet a francia motorral hajtott csapatok között, amely további fűszer volt az eddig is csípős közegbe.
 
Mindeközben Fernando lehetőségei bezárultak. Ricciardo biztosítani látszik helyét az anyacsapatnál, így a spanyol folytatja a maranellói pályafutását. A Ferrari második széke ugyanakkor továbbra sem tisztázott. Felipe Massa nem hozza az elvárt eredményeket és ez a negyedik év, hogy a csapat ultimátumot ad a brazilnak. Mellette szól, hogy teljes elszántsággal áll a Ferrari mellett és olyan tiszteletet biztosít a csapat felé, amelyet kevés pilóta tudna felmutatni. Ellene szól az, hogy bár olykor lélegzetelállító előzési manővereket mutat be és gyors, rendkívül következetlen. A Ferrari saját állítása szerint nem lesz bejelentés Monzában, amelynek egyszerű az oka: nincs aláírás a második pilóta szerződésén. Ennek ellenére sokan, főként Finnországban és Olaszországban tudni vélik, hogy Kimi Raikkönen már vörös ruhában áll svájci otthonának tükre előtt, csakhogy szokja régi-új külcsínét.
 
A legfrissebb információm szerint a bejelentésre azért nem került sor eddig, mert Kimi szerződésében leszögezték, hogy a finn önkényesen dönthet a bejelentés időpontjáról. A finn állítólag kétéves szerződést írt alá, amely tartalmaz egy egy évre szóló opciót. Ennek beteljesüléséről szintén a 2007-es bajnok dönthet. Hogy kik esküdnének meg a Kimi-Ferrari újjáélesztett házasságára? Pekka Franck, az Ilta-Sanomat korábbi újságírója, Oskari Saari, a finn MTV3 munkatársa, Mika Salo, korábbi F1-es pilóta, Eddie Jordan, a BBC munkatársa, korábbi csapatfőnök, Peter Windsor, elismert újsáígró, kommentátor, az F1 Racing szerkesztője, Carlo Vanzini, a Sky Italia munkatársa, Leo Turrini, a Ferrari magazinjának szerkesztője és Tancredi Palmeri, a Gazzetta dello Sport munkatársa. A listát persze még folytathatnánk. 
 
Tegyünk fel: Alonso marad, Raikkönen jön. Alonso-Raikkönen párosítás lenne a Ferrarinál! Még kimondani is hátborzongató! Megigéző páros lehetne! Ehhez fogható párost talán csak a Prost-Senna (McLaren) vagy a Villeneuve-Scheckter (Ferrari) alkotott a Forma-1 történelme során. Hogy működne-e? Az idő döntené el. Alonso talán a jelenlegi legjobb versenyző, de elvárta és elvárja a prioritást maga körül. Raikkönen a legkevésbé sem törődik csapattársa személyével, ugyanakkor emelnie kellene a Ferrarival szemben tanúsított elhivatottságán. Ha nem működne a kémia kettejük között, akkor az robbanna. Ha viszont működne és az olaszok versenyképes technikát biztosítanának a spanyol-finn kombójának, egy ellenfelet sem hagynának életben.
 
Hogy valóban csatasorba állítja-e a Ferrari azt a pilótát, akinek nem a legelegánsabb keretek között mondott búcsút és 2010-ben csak azért fizetett több milliárd forintot, hogy ne versenyezzen a Száguldó Cirkuszban, kérdéses. Az viszont nem, hogy ez egy testámentum és egyben beismerés is lenne a Ferraritól arra, hogy micsoda baklövést követtek el néhány esztendeje, amikor elküldték Kimit.
 
Írta: Szabó Balázs

Tweet
Módosítás: ( 2013. szeptember 02. hétfő, 11:29 )