Alonso: Javítanunk kell az autó általános sebességén

Nyomtatás

 

altFernando Alonso tegnap a montreali paddockban találkozott a sajtó munkatársaival.

A spanyol versenyző először csak tömören válaszolt az első kérdésre, miszerint mit kell tennie a Ferrarinak ahhoz, hogy vezesse a világbajnokságot:

„Javítanunk kell az autó általános sebességén."

„Vasárnaponként általában egy kicsit versenyképesebbek vagyunk. Sokat segít a csapat tapasztalata és tehetsége a versenyre való felkészülésben, a rajtoknál és a stratégia kiválasztásánál. Tudjuk viszont, hogy nem vagyunk elég gyorsak, főleg szombaton, amikor mindenki azonos feltételek mellet - kevés üzemanyaggal és új gumikon - megy. Küzdenünk kell azért, hogy bekerüljünk a Q3-ba, és néha a közelébe sem kerülünk a pole pozíciónak. Tény, hogy most vezetjük a bajnokságot, de ezt nem fogjuk tudni fenntartani, ha nem vagyunk elég gyorsak. Remélhetőleg itt Kanadában újabb lépést teszünk előre, és még közelebb kerülhetünk az élmezőnyhöz. De ezt majd csak az időmérő végén fogjuk megtudni.”

Bár csak egyszer nyert a kanadai pályán, Alonsonak ennek ellenére tetszik Montreal:

„Szeretek itt vezetni. Különleges hely, össze nem hasonlítható a többi pályával. Sok kanyar van, ahol elengedhetetlen a jó tapadás, illetve hosszú egyenesek is vannak. Nem szabad hibáznunk, egyszóval nagy kihívást jelentő pálya. Már volt itt jó és rossz versenyem is, idén jól szeretnék szerepelni.”

„2011-ben egyetlen autó dominált, Sebastian a szezon ezen szakaszában már 100 ponttal vezetett mindenki előtt. Az idei szezon más. Nagy meglepetés mindenki számára, hogy mennyit változhatnak a körülmények évre-évre. Eddig élvezem ezt a szezont. Teljesen kiszámíthatatlan, ugyanakkor most is a legjobb csapatok vannak a bajnokság élén. Néhány középcsapat meglepetést okoz, de az összhang és a tapasztalat végül mindig  fontos a vasárnapi pontszerzésnél.”

„Előbb-utóbb stabilizálódni fog a helyzet, és minden sokkal normálisabb lesz annál, mint amit most látunk. Hat versenyen hat győztest láttunk, ezért fontos az egyenletes teljesítmény ahhoz, hogy a bajnokságot vezesd. De például ha a következő négy versenyen júliusban valakinek sikerül két versenyt is megnyernie, akkor a következetes teljesítménytől többre lesz szükségünk.”

Eddig a gumik fontos szerepet játszottak a nem éppen szokványos dobogók kialakulásában, Alonso azonban más véleményen van:

„Úgy gondolom a gumiknak nincs akkora jelentőségük. Nem értek egyet azzal a nézettel, hogy az nyer, aki a legjobban bánik a gumikkal. Ausztráliában Jenson nyert, mert ő volt a leggyorsabb a szabadedzéseken, az időmérőn és a versenyen, Malájziában mi nyertünk egy esős versenyen. Kínában egész hétvégén Rosberg dominált és Monacoban a győztes az első helyről rajtolt."

Végezetül egy elmaradhatatlan kérdés a fociról:

„Elsősorban a versenyre fogok koncentrálni, de természetesen remélem, hogy Spanyolország nyer az olaszok ellen.”


Tweet
Módosítás: ( 2012. június 08. péntek, 23:02 )