Brit Nagydíj

Nyomtatás

Silverstone Circuit - Silverstone

Debütálás éve: 1950

Egy kör hossza: 5891 m

Körök száma: 52

Versenytáv:  306.332 km

Kanyarok száma: 18

Leggyorsabb kör (a régi pályán):  M. Schumacher - 1:18.739 (2004, Ferrari)

Leggyorsabb kör (az új pályán): F. Alonso - 1:30.874 (2010, Ferrari)

 

Brit Nagydíjat már a Formula-1 történelmének kezdete óta rendeznek az Egyesült Királyságban, és a legelső futamnak éppen Silverstone adott otthont 1950. május 13-án. 1954 után ugyan más helyszínekre is átkerült a Brit GP, de 1987 óta véglegesen visszatért Silverstone-ba a sorozat, és mindmáig összesen 44 nagydíjnak adott otthont.

A Ferrari és a McLaren számít a legsikeresebb csapatoknak a Brit Nagydíjak történelmében. A két gárda 14-14 győzelmet könyvelhet el. A Ferrari első futamgyőzelmét itt szerezte meg 1952-ben, az argentin José Gonzales révén.

Ami a pilótákat illeti, a Brit Nagydíj történelmében eddig Jim Clark és Alain Prost voltak a legeredményesebbek, 5-5 győzelemmel. Az angol világbajnok Nigel Mansell pedig hazai pályán összesen négyszer diadalmaskodott. Az aktív versenyzők közül Michael Schumacher háromszor (1998, 2002, 2004) tudott nyerni a Ferrari színeiben, míg a jelenlegi versenyzők közül Fernando Alonso 2006-ban, még a Renault-val tudott nyerni a silverstone-i pályán.

Tudnivalók a pályáról:

Maga a pálya 1942-ben épült, s bár néhány módosításon átesett az óta, de megőrizte eredetileg is gyors karakterét.

2010-ben ismét jelentős átalakításon megy keresztül, elsősorban a MotoGP miatt. Az új vonalvezetés a szervezők szerint a versenyzőket új kihívások elé állítja, a közönség pedig közelebbről élvezheti majd a futamokat. Többek közt épült egy új „Aréna” rész, illetve a Stowe szakasz és a boxutcák is átépítés alatt állnak. Az aszfaltcsík a módosításoknak köszönhetően 760 méterrel hosszabb lett. A legnagyobb változás a középső szekciót érinti, hiszen az új pályarész az Abbey sikánnál elhagyja a régi vonalvezetést, és a Becketts felé veszi az irányt, majd egy éles balost követően, melyet Arrowhead (nyílhegy) névre kereszteltek, visszatér a régi pályára a Brooglands ívnél. Az új visszafordítónál lelátók is helyet kaptak, mely területet a Becketts lelátóiról is be lehet majd látni, ezzel egyfajta aréna jelleget kölcsönözve a szekciónak. A pálya más részein is vannak kisebb módosítások, a Woodcote kanyar lelátóit hátrébb tolták, hogy kiszélesíthessék a bukóteret, míg más szekciókon közelebb kerültek a nézőterek a pályához, hogy a nagydíjra kilátogatók jobban láthassák az eseményeket.
2011-ben újabb átalakításokat végeztek a pályán: új boxutcát adtak át, Silverstone Wing néven. Az új komplexum 390 méter hosszú és 41 garázs kapott helyet benne. Érdekesség, hogy ez nem a régi boxutca helyére épült, hanem a Club és az Abbey kanyar közötti egyenes mellé, így új helyre kerül a rajtrács is. Eddig a versenyzők a Copse kanyar elől indultak, azonban az idei évben azonban már az Abbey lesz az első kanyar - ez az a kanyar, ahol az új pályarészre fordulnak a versenyzők.

Az átalakított pálya:

 

A 18 kanyarból álló aszfaltcsík rendkívül népszerű volt eddig is a pilóták körében, hiszen a Formula-1-es versenynaptár leggyorsabbjai közé tartozik. Különösen a kör első fele volt gyors, hiszen itt a versenyzők szinte le sem vették a lábukat a gázpedálról.  Ezt követte öt tempós ív, itt a legnagyobb sebességet a régi 2-es és 5-ös kanyar közt lehetett elérni. Ideális esetben a Hangár egyenest követő visszafordítónál léptek először a fékre a pilóták, s itt adatott meg legjobban az előzés lehetősége. A pályakör második felét már lassú kanyarok is tarkították, és itt lehetett a legtöbb időt nyerni, avagy veszíteni a verseny során. A régi versenypálya egyetlen negatívuma talán csak annyi volt, hogy kemény féktávok híján előzni szinte lehetetlen rajta. Ezeken a hiányosságokon szerettek volna változtatni a szervezők az átalakításokkal.

Technikai jellemzők:

Mivel többnyire gyors kanyarok találhatók a pályán, a csapatok többnyire a közepes és a magas leszorítóerős beállításokat alkalmazták az utóbbi években.

A motoroknak és a fékeknek is komoly terheléssel kellett megküzdeniük. Előbbinek a gyors szakaszok, utóbbinak pedig a kemény féktávok miatt. Továbbá a hepehupás aszfalttal is meg kellett birkózniuk az autóknak.  Kemény erőpróba elé állította az abroncsoknak is a pálya vonalvezetése és a borítása is.

A Brit Nagydíj hétvégéjének menetrendje magyar idő szerint:

Július 6. (péntek):   1. szabadedzés: 11:00-12:30
    2. szabadedzés: 15:00-16:30
Július 8. (szombat):   3. szabadedzés: 11:00-12:00
    Időmérő: 14:00
Július 9. (vasárnap):   Verseny: 14:00

 


Tweet
Módosítás: ( 2012. május 15. kedd, 21:41 )