F1 Ferrari Hírek - Mindig Naprakész

2024. július 22. hétfő.

Massa: A csapat kiáll mellettem

E-mail Nyomtatás PDF

altFelipe Massa tegnap Maranellóban járt, ahol a szimulátorban dolgozott, a mérnökeivel egyeztetett és egy hosszabb interjút is adott a Ferrari hivatalos oldalának.

A brazil versenyző még mindig bosszús a Spanyol Nagydíjon elért eredménye miatt. Az időmérőn a forgalommal akadt problémája a tizenegyszeres futamgyőztesnek, míg a versenyen egy büntetés miatt került ismét pontszerző helyen kívülre. Bár valószínűleg csak a pontszerző helyek alsó felében végzett volna Massa a büntetés nélkül is, idén ez már a negyedik versenye volt, ahol nem tudott pontot szerezni.

"Igen, nagyon mérges vagyok" - kommentálta a büntetését Massa. "Még ma sem értem, hogy miért kaptam boxutca-áthajtásos büntetést, és ez volt az a pont, ami tönkretette a versenyem."

Minden versenyző számára referenciapont a csapattársa, és nem könnyű elfogadni vagy megmagyarázni a nagy különbséget a pontok tekintetében Alonso és Massa között. Massa erről a kérdésre is őszintén válaszolt.

"Úgy gondolom, hogy ebben az évben az egyetlen verseny, ahol tényleg nagy különbség volt köztem és Fernando között, az Ausztráliában volt, majd Malajziában az eső bonyolultabbá tette a dolgot, hogy egy tiszta képet kapjunk erről. Kínától megkezdve a különbség az időmérőkön nem volt olyan drámai kettőnk között. Még Barcelonában sem, de a forgalom miatt a Q2-es időm összhangban volt a korábbi eseményekkel, és a vasárnapi tempóm sem volt messze az övétől. Úgy vélem azt is figyelembe kell vennünk, hogy jelenleg Fernando lenyűgözően vezet: szuper formában van, ha nem tökéletesben."

Gondolod, hogy van egy sajátos probléma az autóval, ami miatt nem tudod a legtöbbet kihozni belőle?

alt"Határozottan nem egyszerű vezetni az autót, és nehéz megtalálni egy jó egyensúlyt. Sokszor kell harcolnom az autóval, és ilyen körülmények között könnyű elveszíteni egy tizedmásodpercet itt vagy ott: a vezetési stílusommal talán egy kicsit többet szenvedek, mert nem sikerül megtalálnom egy helyes vezetési módot. Aztán köztudott, hogy nincs elég aerodinamikai leszorítóerőnk, és hiányzik a tapadás is a lassú kanyarok kijáratában, ami a legnagyobb problémát jelenti. Spanyolországban jelentős előrelépést tettünk, ami világosan látszott Fernando teljesítményén a versenyen, de nekem is jó volt a tempóm, amikor tiszta volt a pálya előttem. A végsebesség tekintetében is előreléptünk egy kicsit, ami egy másik olyan terület, amivel szenvedtünk a szezon eleje óta."

Érzed, hogy a csapat hisz benned, és hogy mire van szükséged ahhoz, hogy kilábalj ebből a nehéz időszakból?

"Abszolút, igen, érzem, hogy az egész csapat mögöttem áll. Nyilvánvaló, hogy nem elégedettek az eredményekkel, mint ahogy én sem: mindannyian szeretnénk kilábalni ebből, és visszatérni a régi kerékvágásba. Ez lehetséges, és ez az, amit akarok, és tudom, hogy a csapat segítségével sikerülni is fog."

Ez egy nehéz kérdés, de így vagy úgy, meg kell kérdeznem. Valaha is megfordult a fejedben, hogy te már nem vagy olyan gyors a budapesti baleseted óta?

"Már megkérdeztem magamtól negyvenötezerszer, és nem hiszem, hogy nem, és hogy miért lennék: miután annyi alkalommal nyertem három év alatt, tizenegy versenyen, a kérdés nyilvánvaló. És ez nem csak annyi volt, hogy feltettem magamnak a kérdést: kerestem a válaszokat, rengeteg kérdésre, és átestem megannyi orvosi vizsgálaton. Minden orvossal, akivel konzultáltam, kezüket a szívükre téve mondták, hogy abszolút semmi nyoma nincs a rugó becsapódásának. Ami engem illet, nem érzek semmilyen különbséget ahhoz képest, amilyen voltam azelőtt a hétvége előtt. Például, ha igaz lenne, hogy már nincs meg bennem ugyanaz a győzelmi akarás, mint korábban, vagy ugyanaz a bátorság, akkor hogy magyarázzuk meg azt a tényt, hogy a rajtnál valószínűleg még mindig az egyike vagyok a legjobb versenyzőknek, és amikor előzni kell, nem vagyok az a fajta, aki meghátrál."

Majdnem harminc éve történt utoljára, hogy öt különböző győztes volt öt különböző autóban a szezon első részében: mit gondolsz, miből származik ez a kiszámíthatatlanság?

"Azt hiszem, ez nagyszerű a show miatt, mert több csapat is versenyképes. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek rengeteg változásai, mind műszaki, mind pénzügyi szempontból, döntő módon hozzájárultak ehhez. Néhány évvel ezelőtt, akiknek nem volt nagy költségvetésük, esélyük sem volt, de ma már nem ez a helyzet, és úgy vélem, hogy a jövőben is ez a tendencia fog folytatódni, már csak azért is, mert további költségcsökkentések lesznek, köszönhetően annak, hogy mi zajlik a világ nagy részén."

Az abroncsok teljesítménye valóban annyira kiszámíthatatlan és fontos?

"Igen, de a gumik hatása versenyről versenyre változik. Bahreinben és Spanyolországban nagy volt a gumikopás mértéke, és döntő szerephez jutottak a gumik, de a többi pályán, ahol a degradáció sokkal normálisabb volt, ott úgy gondolom, hogy a gyorsabb autók előnyben lesznek. Így egyértelmű, hogy azok, akik a legjobb munkát végzik a gumik kezelésével, a legjobb stratégiával rendelkeznek, és nem hibáznak, a legjobb esélyekkel pályáznak a győzelemre."

altMonaco a második haza versenyed. Milyen érzés egy formula-1-es autót vezetni azokon az utcákon, ahol egy pár nappal korábban és a nagydíj után, talán a fiaddal is sétálhatsz?

"A normális napokon, nincs az az érzésed, hogy egy versenypályán vagy, eltekintve a Loews hajtűkanyartól, ahol a rázókövek mindig ott vannak. Amikor ott mész, mindig az jár az eszedben, hogy valójában a versenypályán vagy. Sehol máshol nem gondolsz erre. Nyilvánvaló, hogy most sokkal jobban ez az érésed van, mert a korlátok és a rázókövek már a helyükön vannak. Felipinho tudja, hogy ez az a rész ahol versenyzek, de őt csak az érdekli, hogy képes legyek vezetni, mint a Mario Kartban, hogy bónuszokat szerezzünk. Rengetege játszunk ezzel a videojátékkal..."

Milyen érzés egy tökéletes kört összerakni, hogy megszerezd a pole pozíciót egy olyan pályán, mint Monaco?

"Ez fantasztikus, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam nyerni 2008-ban, amikor sikerült a mezőny elől indulnom. Az eső és a biztonsági autó egyáltalán nem kedvezett nekem, mert elég jó tempóm volt a győzelemhez. Az a kör, egy nappal korábban, tényleg elképesztő volt, valami olyan, amit soha nem felejtek el. Monacóban már a célba érés a versenyen is egy jó eredmény, de győzni valami olyasmi, ami a történelem részéve tesz."

Ma Maranellóban vagy, hogy dolgozz a szimulátorban. Mi a mai nap programja?

"Ennek semmi köze a következő futamhoz, részben azért, mert szinte lehetetlen reprodukálni részletesen a szimulátorban azt, ami valójában Monacóban van. Elsősorban azon dolgozunk, hogy megerősítést nyerjünk arról, amit Barcelonában láttunk a múlt hétvégén."

Egyetértesz azokkal a kollégáiddal, kiváltképp Fernandóval, aki azt állítja, hogy egy valós tesztnap többet ér, mint több nap a szimulátorban.

"Teljesen, 100 %-ig! Semmi sem pótolhat egy pályán való vezetést, és ezt nem csak azért mondom, mert mint versenyzőnek sokkal nagyobb szórakozás egy pályán vezetni, de szerintem a mérnökök is egyetértenek velem..."

Ez a verseny másfajta felkészülést kíván, mint a többi?

"Igen, különösen fizikai szempontból. A Monacói Nagydíj egy nagyon hosszú verseny, ahol egy másodpercet sem pihenhetsz, mert mindig a határon autózol, mindig érinted a korlátokat. Szóval a szokásosnál több aerobikedzést csinálok, főleg hosszabb ideig. Műszaki szempontból az autó beállítása rendelkezik néhány sajátos jellemzőkkel: csak a szingapúri verseny zajlik egy olyan pályán, ami hasonlít a monacóihoz."

Hozzászólások (3)Add Comment
_Zsoca_
_Zsoca_
2012 május, 20
188.6.158.225
...

Bárcsak úgy lenne!De Alonsoval több esélyt látok a győzelemre.


Klálmán98 felipe mire menne nélküled? smilies/cheesy.gif

BRicsi501
BRicsi501
2012 május, 19
152.66.218.178
...

@kálmán89 remélem hogy igazad lesz!!!

kálmán89
kálmán89
2012 május, 19
85.66.33.63
...

Hajrá Felipe nyerd meg jövő héten Monacot!

Szóljon hozzá Ön is!
Kérjük, hogy jelentkezzen be, ha hozzá kíván szólni. Ha még nincs fiókja, akkor regisztráljon!

busy
Módosítás: ( 2012. május 19. szombat, 12:58 )  

Domenicali: A legfontosabb, hogy minél több leszorítóerőt szerezzünk

News image

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali elmondta, hogy az F2012-es...

csütörtök, 31 május 2012

Bővebben

Enzo Ferrari nyomában (Első rész)

News image

Az 1898-ben született Enzo Ferrari, aki ifjúkorában maga is...

szerda, 30 május 2012

Bővebben

Enzo Ferrari nyomában (Második rész)

News image

Az 1898-ben született Enzo Ferrari, aki ifjúkorában maga is...

szerda, 30 május 2012

Bővebben

Domenicali: Javítani szeretnénk az egykörös teljesítményünkön

News image

    Stefano Domenicali javítani szeretne a Ferrari egykörös...

kedd, 29 május 2012

Bővebben

Az újabb földrengés után a Ferrari hazaküldte dolgozóit

News image

A Ferrari hazaengedte a dolgozóit maranellói központjából, miután ma...

kedd, 29 május 2012

Bővebben

Csapatvezetői nyilatkozatok a Monacói Nagydíjat követően

News image

Elégedetten nyilatkozott a Scuderia csapatfőnöke és technikai igazgatója is...

hétfő, 28 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a monacói verseny után

News image

A Ferrari az idei év legerősebb eredményét produkálta csapatként...

hétfő, 28 május 2012

Bővebben

Webber nyert Monacóban, Alonso vezeti a vb-t

News image

Megvan az idei hatodik győztes. Mark Webber a pole-ból...

vasárnap, 27 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a monacói időmérő után

News image

Bár Fernando Alonso a hatodik helyet szerezte meg a...

szombat, 26 május 2012

Bővebben

Schumacher a leggyorsabb, mégis Webberé a pole

News image

Michael Schumacher volt a leggyorsabb a Monte-Carlói Nagydíj időmérő...

szombat, 26 május 2012

Bővebben

Rosberg végzett az élen az időmérő előtt Monacóban

News image

Nico Roberg végzett az élen a Monacói Nagydíj harmadik...

szombat, 26 május 2012

Bővebben

Hogyan hangoljuk az autót Monacóra?

News image

A Monacói Nagydíj a Forma-1-es naptár legkülönlegesebb eseményének számít...

péntek, 25 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a Monacói Nagydíj csütörtöki napját követően

News image

Jól indult a monacói hétvége a Ferrari számára: Alonso...

csütörtök, 24 május 2012

Bővebben

Button végzett az élen a második szabadedzésen

News image

Jenson Button nyerte a Monacói Nagydíj esős szabadedzését. Mögötte...

csütörtök, 24 május 2012

Bővebben

Alonso nyitott az élen Monacóban

News image

Fernando Alonso végzett az élen a Monacói Nagydíj első...

csütörtök, 24 május 2012

Bővebben

Alonso: Akár a győzelmet is megcélozhatjuk

News image

    Fernando Alonso kétszer nyert a hercegségben, ezért...

szerda, 23 május 2012

Bővebben

Alonso új sisakfestéssel versenyzik Monacóban

News image

Fernando Alonso az idei Monacói Nagydíjra is egy különleges...

szerda, 23 május 2012

Bővebben

Massa: Remélem az én 2012-es bajnokságom itt fog elkezdődni

News image

Felipe Massa a Ferrari motorhome-jában nyilatkozott a média képviselőinek...

szerda, 23 május 2012

Bővebben

Mit érdemes tudni a monacói pályáról?

News image

Circuit de Monaco - Monte Carlo

szerda, 23 május 2012

Bővebben

Fry: Még mindig hosszú út áll előttünk

News image

A Ferrarinak folytatnia kell az agresszív munkát a 2012-es...

hétfő, 21 május 2012

Bővebben

Montezemolo nyílt levélben buzdította csapatát

News image

"A bajnokság a mi kezünkben van" - így kezdte...

hétfő, 21 május 2012

Bővebben

Pat Fry szerint a hőmérséklet is fontos szerepet játszik a gumik teljesítményében

News image

A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry szerint az idei...

hétfő, 21 május 2012

Bővebben

Földrengés Olaszországban

News image

Négy ember meghalt vasárnap hajnalban Észak-Olaszországban történt, 5,9-es erősségű...

vasárnap, 20 május 2012

Bővebben

Dolce Vita az Ardennekben

News image

  Belgium. Mindenkinek eszébe jut valami az ország neve...

vasárnap, 20 május 2012

Bővebben

Massa: A csapat kiáll mellettem

News image

Felipe Massa tegnap Maranellóban járt, ahol a szimulátorban dolgozott,...

szombat, 19 május 2012

Bővebben

A Ferrari ismét kiállt Massa mellett

News image

A Ferrari ismét kiállt az idei évet gyengén kezdő...

péntek, 18 május 2012

Bővebben

Domenicali: Mindig hinned kell abban, hogy meg tudod csinálni

News image

Rég nem látott izgalmakat hozott a 2012-es világbajnokság első...

kedd, 15 május 2012

Bővebben

Csapatvezetői értékelések a Spanyol Nagydíjat követően

News image

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali és technikai igazgatója, Pat...

hétfő, 14 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a Spanyol Nagydíj után

News image

Felemás érzésekkel hagyta el a Ferrari a barcelonai versenypályát...

hétfő, 14 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a spanyol időmérő után

News image

Fernando Alonso Lewis Hamilton büntetése miatt végül a második,...

szombat, 12 május 2012

Bővebben

Elvették Hamilton elsőségét, Alonso a második

News image

Az időmérő után súlyos büntetést kapott Lewis Hamilton. Az FIA...

szombat, 12 május 2012

Bővebben

Hamilton indulhat az élről, Alonso harmadik

News image

Lewis Hamiltoné a megtiszteltetés, a Mclaren-Mercedes 150. pole-pozícióját szerezte...

szombat, 12 május 2012

Bővebben

Vettel az élen az időmérő előtt

News image

Sebatian Vettel nyerte a 3. szabadedzést. Alonso 5. Massa...

szombat, 12 május 2012

Bővebben

Vezetői nyilatkozat a pénteki napot követően

News image

Egy nagyon mozgalmas pénteken van túl a Ferrari. A...

péntek, 11 május 2012

Bővebben

Versenyzői nyilatkozatok a pénteki nap után

News image

A Spanyol Nagydíj első szabadedzési napján van túl a...

péntek, 11 május 2012

Bővebben

Jenson Button nyerte a második szabadedzést

News image

Jenson Button érte el a pénteki nap legjobb eredményét...

péntek, 11 május 2012

Bővebben

Alonso nyerte az első szabadedzést Barcelonában

News image

Fernando Alonso végzett az élen a Spanyol Nagydíj első...

péntek, 11 május 2012

Bővebben

Mit érdemes tudni a catalunyai pályáról?

News image

Circuit de Catalunya - Barcelona

csütörtök, 10 május 2012

Bővebben

Massa: A bajnokság sokkal intenzívebb lesz mostantól

News image

Felipe Massa a Ferrari vendéglátó egységében válaszolt ma az...

csütörtök, 10 május 2012

Bővebben

Alonso: Felkészültebbek vagyunk, mint Ausztrália előtt

News image

Nem meglepő, hogy hazai versenyén Fernando Alonso is hivatalos...

csütörtök, 10 május 2012

Bővebben

Fernando Alonso blogja

News image

  Fernando Alonso Spanyol Nagydíj előtti blogja  Fernando korábbi...

csütörtök, 10 május 2012

Bővebben

Alonso: Massa az egyik legjobb versenyző a világon

News image

Fernando Alonso teljes mértékben támogatja csapattársát, Felipe Massát, és...

szombat, 5 május 2012

Bővebben

Alonso: Nagyon elégedett vagyok és pozitív érzéseim vannak

News image

  További 500 kilométert teljesített az F2012. Ezzel elérték...

péntek, 4 május 2012

Bővebben

Grosjean zárta az élen a mugellói tesztet

News image

Romain Grosjean nyerte a mugellói tesztsorozat utolsó napját is....

csütörtök, 3 május 2012

Bővebben

Massa: Mugello egy fantasztikus pálya

News image

Felipe Massa az ötödik helyen végzett a mugellói tesztsorozat...

csütörtök, 3 május 2012

Bővebben

Alonso: Lehetetlen komoly értékelést levonni a mai napból

News image

A rossz időjárás ellenére is több mint 15000 néző...

kedd, 1 május 2012

Bővebben

Alonso: Otthon érzem magam itt

News image

Tegnap tartották a Ferrari Passion Day nevű rendezvényt Mugellóban....

kedd, 1 május 2012

Bővebben

Alonso nyerte a félig esős, félig száraz tesztnapot

News image

Fernando Alonso végzett az élen ez első mugellói tesztnapon....

kedd, 1 május 2012

Bővebben